torsdag den 19. marts 2015

Pressemeddelelse: 50 mio kr. til de fem Halder

Nye udgravninger og bedre og mere moderne formidling skal gøre Hald-borgene ved Viborg til en attraktion på linje med Hammershus på Bornholm og Kalø Slotsruin på Djursland.
En donation på 50 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal skal give nyt liv til tre middelalderborge og to gamle herregårde ved Hald i Midtjylland. Pengene skal blandt andet gå til arkæologiske undersøgelser, istandsættelser, rekonstruktioner og udvikling af moderne formidling.

Bag projektet står foreningen ”De Fem Halder”, Kulturstyrelsen, Viborg Kommune og Naturstyrelsen. Senere på året udskrives en stor idékonkurrence om formidlingen.

Den ældste af Hald-borgene stammer fra år cirka 1200. Den blev afløst af en ny borg, der igen blev afløst af en tredje. De to sidste af de De Fem Halder er herregårde, hvoraf den seneste i dag huser Det Danske Forfatter- og Oversættercenter.

Mange andre borgruiner i landet rummer kun et enkelt nedslag eller en kortere periode af danmarkshistorien, men ved Hald kan man på en times tid nå rundt og se hvordan borge er flyttet rundt i landskabet og med tiden har udviklet sig til herregårde.
Der er i dag ikke en samlet formidling, der binder borgene og herregårdenes historie sammen, men det skal det nye projekt ændre på. Projektet forventes afsluttet i 2020.

Læs hele teksten her: http://www.kulturstyrelsen.dk/presse-nyt/50-mio-kr-til-hald-borgene-ved-viborg/